Tipuri de radiatoare

Ce radiatoare alegem: de aluminiu, din fonta sau panouri de otel ?

Radiatoare de fonta

Radiatoarele din fonta se pot utiliza in instalatii de incalzire centrala cu apa calda in sistem gravitational sau cu circulatie fortata, la o temperatura de maximum 115°C si o presiune de functionare de 6 bar, sau in instalatii de incalzire centrala cu abur la o presiune maxima de 0,7 bar.

Fonta a facut de-a lungul timpului dovada calitatilor sale remarcabile in ceea ce priveste radiatoarele. Inertia sa termica asigura o caldura stabila, regulata si silentioasa.

  • Practic insensibile la coroziune, radiatoarele din fonta furnizeaza o satisfactie termica garantata pe viata. Radiatoarele din fonta sunt cele mai durabile in timp !
  • Caloriferele din fonta au o inertie termica mare, ceea ce aduce si avantaje si dezavantaje.
  • Elementele de radiator, concepute in CAD, au o forma studiata pentru a optimiza atat emisia termica prin radiatie cat si cea prin convectie. Insa corpurile de incalzire din fonta sunt preponderent radiatoare (cedeaza caldura mai ales prin radiatie) si intr-o mica masura convectoare (transferul termic prin convectie este scazut).
  • Caloriferele din fonta, prin designul lor modern, sintetizeaza avantajele radiatoarelor traditionale din fonta cu coloane si cele estetice ale radiatoarelor din aluminiu sau otel. Ele prezinta o linie moderna si rationala, ce se integreaza in orice interior.
  • Turnarea elementelor de radiator este complet automatizata, ca si intreg procesul tehnologic ulterior ce implica sablare, acoperire cu grund anticoroziune prin imersie si uscare in cuptor. Toate elementele sunt incercate apoi la presiune, atat individual, cat si in bloc. Radiatoarele se livreaza in blocuri de cate 10 elementi, asamblati cu nipluri din otel.
  • Radiatoarele din fonta beneficiaza de perioade mari de garantie de pana la 25 ani !


Radiatoare de aluminiu

Radiatoarele din aluminiu au o putere termica sporita si sunt turnate sub presiune dintr-un aliaj special de aluminiu, fiind proiectate in asa fel incat sa se imbunatateasca emisia termica convectiva prin marirea aripioarelor convectoare ce se afla in legatura directa cu suprafetele in contact cu agentul termic.

Aliajul de aluminiu special, cu o inertie termica scazuta, reduce timpul necesar instalatiei pentru a atinge performantele optime, ofera o rezistenta ridicata la coroziune si are o greutate foarte mica, ceea ce faciliteaza montajul. Performantele imbunatatite si inertia termica scazuta reduc timpul necesar instalatiei pentru a atinge parametrii optimi.

Rezistenta sporita la coroziune face ca durata de viata a radiatoarelor din aluminiu sa fie virtual nelimitata.

Fiecare radiator este acoperit cu pulberi epoxidice polimerizate la 200°C si trebuie sa treaca de o dubla proba hidro-pneumatica de presiune, intai individual si apoi in bloc. Radiatoarele sunt supuse de asemenea unui control meticulos al grosimii si celorlalte dimensiuni.

Racordurile sunt de 1", permitand legarea directa a robinetelor atat in sistemele clasice, cat si in cele monotub, eliminand necesitatea reductiilor si diminuand timpul necesar montajului.

Dimensiunile mai mici (posibile datorita performantelor termice imbunatatite) si linia sobra si eleganta confera radiatoarelor din aluminiu caracteristici de aspect si design care le permit sa se integreze perfect in orice stil de amenajare a interiorului.

Radiatoarele se livreaza ambalate in folie de plastic - pentru a proteja vopseaua - in blocuri de 2 pana la 12 elemente, ambalate ulterior in carton rezistent, pentru o protectie suplimentara. Perioada de garantie pentru radiatoarele cu elementi din aluminiu poate ajunge pana la 15 ani.

Radiatoare din aluminiu sunt corpuri de incalzire obtinute prin turnarea sub presiune a unui aliaj special de aluminiu, compuse din elementi probati hidraulic la presiunea de 9 bar, individual si în bloc.

Se livreaza in corpuri de cate 10 elementi, ambalati in folie de plastic si ulterior în cutii de carton.
Radiatoarele cu elementi din aluminiu sut vopsite standard alb RAL 9010 prin anaforeza cu pulberi epoxidice polimerizate in cuptor la 200°C.
Caracteristici tehnice: presiune maxima de lucru 6 bar.; viteza recomandata de circulatie a agentului termic 0,6 m/s.

Radiatoare de otel

Radiatoare din otel cu panouri de incalzire profilate si cu elemente de convectie sunt prevazute cu protectii laterale si cu protectie superioara de tip gratar.

Radiatoarele tip panou din otel au 4 racorduri cu filet interior G ½", care permit racordarea la dreapta sau la stanga.